Optisyenlik

Genel Bilgi

Programın amacı; yetkili uzman hekim tarafından hazırlanmış reçeteye uygun olarak, görme gereçlerinin seçimini, belirtilen ve tespit edilen ölçüler doğrultusunda hazırlanmasını ve hastaya adaptasyonunu sağlayan görme sağlığı elemanı olan optisyenleri yetiştirmektir. Optisyenler, görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için oluşturulmuş reçeteleri okuyabilen, optik gereçleri tedarik eden ve reçete doğrultusunda hastaya özel uygulamarı sağlayabilecek düzeyde eğitim almış kişilerden oluşur.  

Bölümümüzde uygulamalı eğitimin yapıldığı makine ve teçhizat donanımlı bir optisyenlik laboratuvarı, her tür gözlük cam ve çerçeve çeşitlerinin bulunduğu bir optik mağaza örneği bulunmaktadır.  

Programda uygulamalı eğitiminde kullanılan malzemeler mesleki sivil toplum kuruluşlarının ve optik sektöründen üretici-tedarikçi firmaların desteği ile karşılanmaktadır. Öğrencilerin sektörle bağlantılarının kurulması, ürün bilgilerinin arttırılması amacıyla gözlük cam fabrikalarına teknik geziler düzenlenmekte, alanlarıyla ilgili uzmanların verdikleri bilgilerden yararlanmaları sağlanmaktadır. 

İş Alanları

İki yıllık optisyenlik eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlara optisyen unvain verilmektedir. Program mezunları,. Optisyenlik iş imkanı açısından geniş bir çalışma alanına sahiptir. Mezunlar optik mağazalarda, gözlük, lens ve cam şirketlerinde, hastanelerde, göz sağlığı ile ilgili laboratuvar alanlarında çalışabilirler. Ayrıca Optisyenlik bölümü mezunu olan bireyler dilerlerse kendi optik mağazalarını açabilme yetkisine de sahiptirler. Optik mağazalarda optisyen bulundurma zorunluluğu olması sebebiyle Optisyenlik bölümü mezunu bireyler bu sektörde öne çıkmaktadırlar. Optisyenlik maaşları da görev yapılan yere ve sahip olunan niteliklere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Optisyenlik bölümü mezunları için yabancı dil bilmek, tercihen İngilizce konusunda yeterli yetkinliğe sahip olmak oldukça önemlidir. Optisyenlik bölümü mezunları ayrıca yurt dışında da çalışma imkanlarına sahiptir. İhtiyaca bağlı olarak bu bölümden mezun olan adayların iş olanakları da artmaktadır.  

Dikey geçiş sınavı (DGS) ile Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği bölümlerinde lisans tamamlayabilirler. 

Akademik Kadro

Unvan Adı SoyadıGöreviE-mail Adresi
Öğr. Gör. Fatma Ayşin KURAK Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdürü / İlk ve Acil Yardım Program Başkanı [email protected] 
Öğr. Gör. Evrim AVCI Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Müdür Yardımcısı / Optisyenlik Program Başkanı [email protected] 
Öğr. Gör. Seda ERDOĞAN Fizyoterapi Program Başkanı [email protected] 
Öğr. Gör. Selda Kalyoncu DEMİR Öğretim Görevlisi [email protected].tr 
Öğr. Gör. Hülya GÜLLERCİ Öğretim Görevlisi hulyagullerci@csu.edu.tr 
Öğr. Gör. Buse GÜZ Öğretim Görevlisi busegü[email protected].tr 
Öğr. Gör. Hatice Arodezli Öğretim Görevlisi [email protected] 
Öğr. Gör. Mehmet Ali ÖNAL Öğretim Görevlisi mehmetö[email protected].tr